logo bloedsuiker
    Uitgave 4 - 2014, jaargang 29
Helpt een elektronische sigaret bij het stoppen met roken?
Carolien de Boer (42) heeft diabetes en rookt sinds haar zestiende. Zij heeft tijdens haar twee zwangerschappen niet gerookt, maar is daarna toch telkens weer begonnen. Ooit heeft zij kortdurend nicotinepleisters geprobeerd. Een vriendin van haar heeft ervaring met een elektronische sigaret. Carolien vraagt zich af of zo’n sigaret haar kan helpen bij het stoppen. Haar huisarts heeft het afgeraden.

Schadelijke effecten roken
Roken heeft zoals bekend ongezonde effecten. Belangrijk daarbij zijn de effecten op de longen, de bloedvaten en de kans op kanker. In Nederland overlijden per jaar ongeveer 19.000 mensen aan de gevolgen van roken. Rokers leven gemiddeld meer dan vier jaar korter dan niet rokers. Ongeveer 90% van de nieuwe gevallen van longkanker en COPD, chronische longklachten ten gevolge van bronchitis en slijtage van de longen, worden veroorzaakt door roken. Bovendien worden ongeveer 30% van de gevallen van hartinfarct of herseninfarct veroorzaakt door roken. Roken heeft ook andere ongunstige effecten. Zo hebben rokers een verhoogde kans op infecties, onvruchtbaarheid, erectieproblemen, osteoporose en tandvleesontstekingen waardoor tanden verloren kunnen gaan. Ook mensen die zelf niet roken, maar ‘meeroken’ met huisgenoten of met mensen op het werk hebben een verhoogde kans op gezondheidsproblemen.

Combinatie roken en diabetes extra ongunstig
Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op problemen van de bloedvaten. Roken verhoogt dit risico aanzienlijk. In die zin is de combinatie van diabetes en roken extra ongunstig. Roken verhoogt overigens ook de kans om type 2 diabetes te krijgen. Nicotine heeft namelijk een effect op de insulinegevoeligheid. Een paar jaar na het stoppen met roken is dit risico weer verlaagd.

Stoppen met roken
Roken is een verslaving. Stoppen is dan ook niet makkelijk. In de eerste periode na het stoppen ontstaan vaak klachten, onder andere omdat het lichaam minder nicotine binnenkrijgt. De bekendste daarvan zijn toegenomen eetlust en gewichtstoename, een sombere stemming, slecht slapen, angst, snel geïrriteerd zijn, onrust en verminderde concentratie. De gewichtstoename is bij de meeste mensen maar een paar kilo, maar bij ongeveer 10% van de mensen meer dan tien kilo. Ook kunnen mensen een periode meer last hebben van een droge keel en hoesten.

Stoppen heeft direct effec
t
Stoppen met roken heeft wel direct gunstige effecten voor de gezondheid. Ook op de langere termijn zijn er belangrijke effecten. Na een jaar is de kans op een hartinfarct en kanker al lager, en na tien jaar is dat risico vergelijkbaar met mensen die niet roken.

Hulpmiddelen bij stoppen met roken

Er bestaan verschillende programma’s om te stoppen met roken. Sommige programma’s stimuleren een gedragsverandering bij de rokers. De programma’s waarbij degene die wil stoppen echt contact heeft met zijn begeleider, zijn wat effectiever dan online programma’s of apps.
Daarnaast wordt steeds meer gebruik gemaakt van geneesmiddelen en vervangers van nicotine zoals nicotinepleisters. De geneesmiddelen die het meest gebruikt worden om het stoppen met roken te ondersteunen zijn varenicline (Champix®) en bupropion (Zyban®).

Is de elektronische sigaret wel gezonder?
Bij de elektronische sigaret adem je damp in, er wordt geen tabak verbrand. Je ademt dus geen teer of koolmonoxide in zoals bij een gewone sigaret. Vaak zit er nicotine in de vloeistof die gebruikt wordt voor het verdampen. Er kan ook vloeistof voor het verdampen gebruikt worden zonder nicotine. Er zijn echter aanwijzingen dat er bij de elektronische sigaret andere stoffen dan bij een gewone sigaret ingeademd worden die ook ongezond zijn.

Is het makkelijker stoppen met een elektronische sigaret?
Je kunt je voorstellen dat het met behulp van een elektronische sigaret makkelijker is om met roken te stoppen. Echter, hoewel rokers die een elektronische sigaret gaan gebruiken op de korte termijn iets minder gewone sigaretten gaan roken, is het nog onzeker of mensen daarna niet juist doorgaan met de elektronische sigaret en op termijn het roken gewoon weer hervatten.

Carolien de Boer

Na twee lange gesprekken met haar huisarts en de praktijkondersteuner heeft Carolien een stopdatum gekozen. Zij heeft bij het stoppen varenicline gebruikt en maandelijks de praktijkondersteuner bezocht om de problemen rondom het stoppen te bespreken. Inmiddels is zij zeven maanden verder en heeft zij alleen bij Oud en Nieuw nog twee sigaretten gerookt. Zij was bang dat zij zwaarder zou worden maar dat is niet gebeurd. Ook is de regulatie van de diabetes niet veranderd. Ze is dus gestopt zonder hulp van een elektronische sigaret.

Meer lezen? Ga naar www.rivm.nl
facebook google plusvictor en eelco
Wilt u een casus voorleggen aan Eelco Meesters en Victor Gerdes, internisten en hoofdredacteuren van Bloedsuiker? Mail deze naar: redactie@bloedsuiker.nl